2020. február 15., szombat

Farsang



Kávét, hideg élelmet bekészíteni: hosszú leszek! :)
Még egy kis adósság: elmaradtak a matek órai brownie képek.














Múlt héten a közös farsangi álarc kép homályos lett, úgyhogy lefényképeztem újra:

És akkor lássuk ezt a hetet.
Adélt köszöntöttük születésnapján.




Hétfőre megint csak Zoé készített szorgalmi feladatot. Szerintem érdemes elolvasni. :) (A feladat az volt, hogy szavakhoz rímpárt kellett keresni, és ebből verset írni.)
9 gyerek nem készített házi feladatot. (Az osztály harmada!) Akik elkészítették, azok tudtak a fésűvel gyakorolni.






2 hete már Diósddal foglalkozunk körin. Feltettem a kérdést, hogy ki szeretne felnőtt korában Diósdon lakni. Néhányan nem tették fel a kezüket, őket megkérdeztem, hogy hova költöznének. Páran külföldre, de volt, aki Gántra <3, mert "ott minden sarkon van kuka". :)

Így figyelnek a gyerekek, amikor számítógéppel (projektorral) dolgozunk. :)

Persze van idő a játékra is! Mostanában ha nem megyünk ki (pl. várunk azokra, kik még nincsenek kész a leckével), a színes rúd készlettel játszanak.






Az élménypedagógia nagyon vidámra sikerült. 1 játékról és a főfeladatról készítettem képeket. A játék egy fejre csapós kő-papír-olló volt.







Egy állatot kellett papírból kitépni úgy, hogy nem beszélhettek egymással a gyerekek, és mindenkinek haladnia kellett vele.










Fogalmazás órán nem írták le, de mesét alkottak a gyerekek, csoportban kellett láncmesét megjeleníteni. Nagyon vicces és tanulságos volt! :)


Kiindulás: a kakaska magot szeretett volna enni.



 Itt pedig a láma füvet evett volna.




 Kár, hogy a képeken nem jön ki Lili láma- és Zoé fűnyírómozgása! :D :D :D Szenzációs volt!

A "nem németes" csoport nem volt ennyire éhes, más témában mozogtak.
A bűvöskockát nem érte el a cica, és segítséget kért.




A DJ-nek CD-t kellett szerezni. Ehhez pénzre volt szükség. A kamatról fura elképzelésük volt a gyerekeknek, ezt igyekeztem tisztázni. :D De nagyon ötletes volt, ahogy modernizálták a láncmesét, és a gyerekeknek tetszett a végén Bulcsú headbanggelése. :)



 A pinty szeretett volna úszni.





Ehhez a képhez azért hozzátenném, hogy Ádám mesélő volt, csak annyira magyarázta, hogy kellene csinálniuk, hogy le is feküdt mutatni, aztán egy nagy nevetésbe fulladt a mesélés. De azért megtanult a pinty a pontytól úszni. :)
Mivel ez az óra két csoportban zajlott, ezért nem látták a gyerekek az összes mesét. A végén a legjobban sikerültet újra előadták a lányok, hogy a másik csoport is lássa.




Örülök, hogy a mostani könyvvásáron többen is vettek Berger Szimat könyvet. Nagyon ajánlom ezeket a könyveket azoknak is, akik még nem szívesen olvasnak el egy egész könyvet. Nagybetűs, kicsi oldalak, sok kép, hamar ki lehet olvasni! És sikerélménye lesz a gyereknek! Modern, 21. sz.-i szókincse van, de mégis vannak olyan szófordulatok, ami fejlesztő!
Vince egyből neki is állt olvasni új szerzeményét:


Még mindig magyar: a héten vettük a történést kifejező igéket. Volt egy példamondat: Ha sok eső___, __ a folyó. Azt, hogy esik, hamar kitalálták, de a másik helyre mindenféle tipp érkezett, a kifolyiktól a megtelikig, de azt a szót, hogy megárad, állítólag volt, aki most hallotta először!!! Nagyon nehezen, sok segítséggel jöttek rá. De kijött olyan mondat is, hogy "a tanárnéni fehérít". (??? :D)

És akkor jöjjön a farsang! :)
Nem is írok, csak gyönyörködjetek először Anikó, majd az én képeimben!















































 





















A vidámság folytatódjon aranyköpésben:

- Milyen óra lesz?
- Hagyományőrzés!
- De jó!
- De ma nem lesz annyira izgi!
- Na de jó!

:D :D :D

Hittan órán az imádkozásról beszélgettünk, hogy szükséges hozzá az elcsendesedés. Másnap:
- Tegnap majdnem imádkoztam, de anya bekapcsolta a f.gépét, és az nagyon hangos volt!

:D :D :D

Le kellett írni, mit jelent:
üstökét vakarja: testrészét piszkálja

:D :D :D

És Tőletek is kaptam párat:

Megbeszéltük, mit jelent, ha valaki megvakarja az üstökösét.

:D :D :D

"Zsiga pedig papló volt..."
"Talán...kereszteslovag..?"
"Ja, igen az"  


:D :D :D

Más:
A hét elején még nem tudtam naplót írni, köszönöm a türelmetek. Csütörtök óta tudtam újra beírni a házi feladatokat. (Anikóét már korábban megcsinálta Tamás bácsi, ő tudta már korábban is vezetni.)

Ma lesz a bál az iskolában. Akik elmennek, azoknak nagyon jó szórakozást kívánok, köszönjük a támogatásotokat.

És a végére hagytam a legfontosabbat:
KÖSZÖNJÜK SZÉPEN A SOK SEGÍTSÉGET!!!
A FARSANGRA KÜLDÖTT SOK FINOMSÁGOT! (A házi készítésűeket megettük, a boltiból jócskán maradt, innivalókból pláne, eltettük ínséges időkre.)

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM BORI ANYUKÁJÁNAK, HOGY KÖLCSÖNZÖTT NEKÜNK SZŐNYEGTISZTÍTÓ GÉPET! (Iszonyú koszos volt a szőnyeg. Háromszor mentem át rajta, az első alkalommal konkrétan iszap jött ki belőle. Nem mondom, hogy most tiszta, de azért sok kijött belőle!)

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM EMMA ANYUKÁJÁNAK, HOGY SEGÍTETT TAKARÍTANI! Felsikáltuk az egész termet. Lemostuk a falat. Már nagyon elviselhetetlen volt a kosz. Igyekeztem reggelente valamennyire javítani rajta, de már nagyon szükség volt egy alapos tisztításra. Így is
8-ig voltunk, de ha egyedül kellett volna csinálnom, szerintem éjfélre végeztem volna! Nagyon köszönöm még egyszer!


A kipakolás miatt kértük, hogy a gyerekek vigyenek haza mindent a padból. Hétfőn ne hozzák vissza, amire nincs már szükség! Nem férnek el a padban! Nem kell az olvasónapló (mesefüzet), Az időgladiátorok (csak Emmától a füzet, mert ő hiányzott, és még az övét nem láttam), nem kellenek az 1. kötetes munkafüzetek (matek, olvasás)! Ezeket még mindig látom a padban! Nem kell hozni a környezetismeret, nyelvtan és fogalmazás tankönyvet! Ezeket otthon tárolják a gyerekek, és ha betegek, akkor meg tudják nézni azt a részt, amiről lemaradtak!
Néhányan betegség alatt / után nem pótoltak! Nagy lemaradásuk lesz, ha ezt nem teszik meg! Nem értik az arra épülő anyagokat!!! Felmérőnél hiányozni fognak az ismeretek! Kérlek, figyelmeztessétek, segítsétek a gyerekeket, hogy amikor hiányoznak az iskolából, mi haladunk tovább, és ezt nekik otthon kell megtenni. Amikor sokan voltak betegek, direkt nem mentünk tovább, nem kezdtük el az igéket, de azért nem nyaraltunk!

A jövő héten rendkívüli program nem várható. Még egy nagy roham lesz a szünet előtt! :)

Nagyon szép hétvégét kívánok! Használjátok ki ezeket a tavaszi napokat, legyenek a gyerekek kint, szép pirospozsgás arcokat várok hétfőn! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Viszlát, Mazsola!

 A héten befejeztük a Mazsola és Tádét. Nagyon megszerették a gyerekek, kérték, újra olvassuk el. 😍 Javasoltam nekik, hogy olvassák el otth...